späť na úvodnú stránku Katherine.sk

Upozornenie
  • EU e-Privacy Directive

    Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania , navigáciu a ďalšie funkcie . Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vašom zariadení.

Zelenina

E-mail Tlačiť
zelenina 

Na krájanie alebo strúhanie zeleniny používame nehrdzavejúce nože a strúhadlá, aby sme nezničili vitamín C. Očistenú zeleninu zvytočne nenamáčame vo vode, lebo sa z nich vylúhujú ochranné látky.

Zeleninu nikdy zbytočne dlho nevaríme, lebo sa tým zvyšujú straty vitamínov.

mrkva 
  • Postrúhaná mrkva opražená na tuku pekne zafarbí polievky.
 hlavkovy salat
  • Hlávkový šalát nezvädne, keď ho dáme odrezanou plochou do plytkej nádoby s vodou.
 redkovka
  • Reďkovku na ozdobovanie nakrojíme do kríža a vložíme na chvíľu do slanej vody. Kožka sa skrúti a reďkovka dostane tvar tulipánu.
 zemiaky
  • Zemiaky pri varení v šupke nepukajú, keď do vody prilejeme trochu octu.
  • Zemiaky podľa možnosti varíme v šupke, ktorá ako ochranný obal zabraňuje vylúhovaniu ochranných látok.
  • Zemiaky, ktoré pridávame do cesta, varíme vždy v šupke.
  • Zemiaky na polievku dáme variť do vriacej vody, na prílohu do studenej.
  • Zemiaky, ktoré začali klíčiť nikdy nevaríme v šupke ! Obsahujú totiž jedovatú látku solanín.
 paradajky
  • Z paradajok ľahko stiahneme kožku, ak ich na chvíľu vložíme do vriacej vody.
 strukoviny
  • Strukoviny namáčame aspoň deň pred varením.
  • Strukoviny solíme na konci varenia - rýchlejšie sa uvaria.
 huby
  • V chladničke môžeme čerstvé huby odložiť na jeden deň.
  • Sušené huby pred úpravou namočíme do vlažnej vody.
  • Sušené huby nesčervivejú, keď ich uložíme do riedkeho vzdušného vrecka zaveseného na suchom vzdušnom mieste alebo do dobre uzavretého pohára.