späť na úvodnú stránku Katherine.sk

Upozornenie
  • EU e-Privacy Directive

    Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania , navigáciu a ďalšie funkcie . Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vašom zariadení.

Vajcia a výrobky z nich

E-mail Tlačiť
vajcia 

Farba vaječnej šrupinky nehovorí nič o kvalite alebo chuťových vlastnostiach vajec. Závisí iba od plemena sliepok, ktoré ich zniesli.

Vajcia patria do chladničky. Môžeme ich uložiť priamo v pôvodnom balení - kartóne alebo do oddelenia určeného na skladovanie vajec. Tak ostanú chránené pre arómami iných potravín. V chladničke vydržia 3 - 4 týždne.

majoneza 
  • Majonéza sa dobre vymieša, keď sú potraviny rovnakej teploty.
  • Zrazenú majonézu môžeme napraviť tak, že ju primiešavame do čerstvého žĺtka.
 volske oko
  • Volské oko nesolíme, aby nebolo fľakaté.
 vajce
  • Vajíčka na tvrdo varíme tak, že do vody prilejeme trochu octu, aby pri varení nepukli a nevytiekli.
 bielko
  • Aby sneh z bielkov zostal po ušľahaní tuhý, pridáme do neho ešte trochu práškového cukru a prešľaháme.
  • V mastnej nádobe alebo mastným šľahačom tuhý sneh z bielkov neušľaháme.
  • Bielky ušľaháme natuho s prídavkom soli alebo citrónovej šťavy.
 cerstvost vajca
  • Čerstvosť vajec sa dá zistiť pomocou skúšky vo vodnom kúpeli. Vajce vložíme do pohára s vodou. Ak vajce klesne na dno, znamená to, že je vajce úplne čerstvé a môžeme ho použiť aj surové alebo uvariť na mäkko. Ak sa vajce otočí tupým koncom nahor, znamená to, že vzuchová komora medzi vnútornou blanou a škrupinou sa už trochu zväčšila - vajce má cca 7 dní. Ak vajce v pohári pláva, už nie je najčerstvejšie a použiť sa už dá len na pečenie.
  • Čerstvosť vajec sa dá zistiť aj z konzistencie bielka a žĺtka. Vajce vyklepneme na tanier. V čerstvom vajci je žĺtok pevný, vyklenutý doguľata a bielok je kompaktný a číry s rôsolovitou konzistenciou. V staršom vajci je žĺtok o poznanie plochší, bielok sa rozteká a je vodnatý.
 znacenie vajec
  • OZNAČENIE VAJEC:
    • S (small) = pod 53 g
    • M (medium) = 53 - 63 g
    • L (large) = 64 - 73 g
    • XL (extra large) = nad 73 g
  • Na vajíčkach sú vytlačené číselné kódy, z ktorých sa dá veľa zistiť:
    • 0XXXX: ekologický chov
    • 1XXXX: voľný chov
    • 2XXXX: podstieľkový chov
    • 3XXXX: klietkový chov
  • za uvedenými číslami nasledujú písmená, pričom prvé dve znamenajú štát a druhé dve konkrétnu oblasť (napr. 2SKVK6 = podstieľkový chov, Slovenská republika, Veľký Krtíš)
  • ak ešte nasleduje pomlčka a jedno číslo, tak toto označuje konkrétny chov