späť na úvodnú stránku Katherine.sk

Upozornenie
  • EU e-Privacy Directive

    Táto webová stránka používa cookies pre správu overovania , navigáciu a ďalšie funkcie . Používaním našich webových stránok, súhlasíte s tým, že môžeme umiestniť tieto typy cookies na vašom zariadení.

Cestá

E-mail Tlačiť
cesto

Cestá - piškótové, linecké, kysnuté... Každé sa robí iným spôsobom. Aby sa vám podarilo, pozrite si zopár tipov na jeho spracovanie.

Pred prípravou cesta by mali mať všetky potrebné suroviny izbovú teplotu.

zemiakove cesto
 
  • Zemiakové cesto nikdy dlho nemiesime, lebo redne.
  • Zemiaky do zemiakového cesta si uvaríme deň vopred.
  • Do zemiakového vareného cesta pridávame tretinu hrubej múky.
 rezance
  • Cesto na rezance po vymiesení musí stáť aspoň 15 - 20 minút, aby sa dalo ľahko vyvaľkať.
 halusky
  • Cesto na halušky len zamiešame, aby sa neťahalo.
 krehke cesto
  • Krehké cesto pripravujeme z hladkej múky.
  • Krehké cestá dlho nemiesime, aby neboli pieskové.
 kysnute cesto
  • Kysnuté pečené múčniky po upečení ihneď prikryjeme, aby zostali mäkké.
  • Do kysnutých pečených múčnikov je z tukov najvhodnejší olej.
  • Suroviny do kysnutého cesta je potrebné si vopred pripraviť do teplej miestnosti, aby sa prehriali.
  • Droždie na kvások sa zaliava vlažným, nie horúcim mliekom.
 palacinky
  • Aby sa cesto na palacinky netrhalo, zarobíme ho so studeným mliekom a vodou.
  • Palacinkové cesto sa pripaľuje vtedy, keď je veľmi sladké.
 piskotove cesto
  • Piškótové cesto nesmie stáť. Treba ho hneď rozotrieť na vymastený a múkou vysypaný plech, alebo naliať do formy.
  • Piškótové cesto sa dáva do vopred stredne vyhriatej rúry. Pri prudkom pečení cesto rýchlo narastie, ale potom klesne. Pri veľmi nízkej teplote sa vysuší.
  • Rýchlo a v horúcej rúre sa pečú len cestá na rolády, lebo inak by sa vysušili a lámali.
  • Roládu plníme lekvárom alebo vareným krémom ešte horúcu a hneď ju stočíme. Pred plnením maslovým krémom ju zvinutú necháme vychladnúť.